fredag 2 maj 2008

Saftig vegansk chokladkaka med mockaglasyr

Igår kväll när pojkvännen stod och bakade bröd blev jag sugen på att baka något lite mer svulstigt och chokladigt. =) Som tur är har det öppnat en liten butik i vår byggnad så jag smet dit och köpte god 70%-ig choklad och lite vetemjöl. Jag baserade mitt recept väldigt löst på ett recept på veganska muffins för att få lite inspiration och för att få till proportionerna. Här finns det receptet. Jag ändrade det dock så pass mycket att jag tycker mig kunna ta åt mig all ära själv ;)




Min filosofi när det gäller bakning är att ju mer choklad, desto godare resultat... Såhär gjorde jag:

Ingredienser
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 150 g choklad (70% kakao)
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 1/2 dl kakao (man kan aldrig få nog av choklad...)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl sojamjölk (jag använde osötad, men det går bra med vilken sort som helst)
Sätt ugnen på 175 grader C. Börja med att smälta margarinet i en kastrull och låta det svalna av lite. Smält chokladen (det går snabbt och lätt i en mikro ca 1 min) och blanda den med smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Sikta gärna kakaon för att undvika klumpar. Blanda sedan i mjölken och chokladsmöret. Rör till smeten är slät, den ska vara lite tjock. Häll till sist i smeten i en form. Jag valde att använda en rund springform som jag klädde med bakplåtspapper för att undvika att kakan fastnade. Kakan reste sig i ugnen och blev ca 6 cm hög. Man kan även bre ut smeten i en långpanna om man vill ha rutor och kakan skulle säkerligen passa i muffinsform också, men i de båda senare fallen får man minska gräddningstiden och placera plåten i mitten av ugnen.
Jag gräddade kakan på nedersta falsen i ca 30 min, testa med sticka eller tandpetare för att se om den är klar. Den får gärna vara lite kladdig i mitten..



Mockaglasyr
  • 20 g mjölkfritt margarin
  • 30 g choklad (70 % kakao)
  • 1 msk kakao
  • ca 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 msk kaffe
Smält margarin och choklad i en kastrull och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt mer florsocker om det behövs.

Garnera kakan med glasyr när den har svalnat och strö på kokos.

Kakan blev väldigt saftig och chokladig och den gick verkligen hem hos pojkvännen. =) Glasyren smakade precis som på klassiska mockarutor och den kan man givetvis variera i oändlighet. Pojkvännen har önskat en med hallon på till sin födelsedag..

13 kommentarer:

Camilla sa...

Jag gjorde den här idag inför ett tårtkalas med vegangäster och den blev supergod och väldigt mäktig. Har lagt halva i frysen. :) Delar av kakan ville inte "stelna" i ugnen så efter närmare 40 min tog jag ut den ändå. Blev delvis som en kladdkaka (vilket inte är dåligt). Bytte också ut kaffet i glasyren mot sojamjök eftersom jag inte gillar kaffe. Det blev mycket bra. Tack för receptet!

Anna Rosengren sa...

Tack för detta recept!
Även vi fick ha i tårtan lite längre i ugnen och den blev mer kladdkaka än smulkaka och mycket saftig och kraftig chokladsmak. Vi hade sedan choklad med cappuccinosmak i glasyren och skippade kaffet men fick röra ut den med lite varmt vatten. Vi hackade också hasselnötter till toppingen.
Mums!

Tobias sa...

Mycket smarrigt och mäktigt värre!
Jag gjorde den till ett jobbmöte o den var uppskattad, sen stod jag mig resten av dagen på den. Jag använde fö. mörk mintchoklad istället för vanlig och den där touchen av mint är en hit. Skulle jag baka den igen skulle jag satsa på starkare kaffe, den smaken kom inte med riktigt fram min.

Peppen-Maria sa...

Denna smakade jag på en mustaschfest :D Gryyyyyyymt god!!!

Sussi sa...

Bra recept! Den var verkligen god, min nya favorit!

Ulla sa...

Den tog slut väldigt fort.. ;-)

Åsa sa...

Min nya favoritkaka, mäktig och supergod.

Fraudfeeler sa...

Verkligen sugen att att testa, men det skulle vara bra om du skrev ut vilken diameter du har på formen.

Sofia sa...

Kan man byta ut vetemjölet för att få den glutenfri men att den blir lika saftig?

Sofia sa...

Kan man byta ut vetemjölet för att få den glutenfri men att den blir lika saftig?

Anonym sa...

Ska göra denna kaka till mitt barnbarn som är vegan själv tål jag inte mjölk.har åxå ett barnbarn som är gluten allergiker.ska göra kakan glutenfri.tack för receptet.

Anonym sa...

Måste skriva igen ..., alltså ..d finns ingen mjölkfri choklad .I alla står det
Spår av mjölk .

Unknown sa...

"Spår av mjölk" betyder ju bara att det kan finnas just spår av det. För att personer med extremt svår allergi ska veta att det finns risk att produkten innehåller lite, lite mjölk. Lite som att allt jag bakar hemma kan innehålla spår av nötter för att det finns jordnötssmör i lägenheten, men att det jag bakar kan vara nötfritt med reservation för ifall en väldigt liten mängd jordnötssmör råkade hamna i smeten. Men det kanske finns choklad som tillverkats i fabriker där det inte hanteras produkter med mjölk i...