fredag 2 maj 2008

Saftig vegansk chokladkaka med mockaglasyr

Igår kväll när pojkvännen stod och bakade bröd blev jag sugen på att baka något lite mer svulstigt och chokladigt. =) Som tur är har det öppnat en liten butik i vår byggnad så jag smet dit och köpte god 70%-ig choklad och lite vetemjöl. Jag baserade mitt recept väldigt löst på ett recept på veganska muffins för att få lite inspiration och för att få till proportionerna. Här finns det receptet. Jag ändrade det dock så pass mycket att jag tycker mig kunna ta åt mig all ära själv ;)




Min filosofi när det gäller bakning är att ju mer choklad, desto godare resultat... Såhär gjorde jag:

Ingredienser
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 150 g choklad (70% kakao)
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 1/2 dl kakao (man kan aldrig få nog av choklad...)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl sojamjölk (jag använde osötad, men det går bra med vilken sort som helst)
Sätt ugnen på 175 grader C. Börja med att smälta margarinet i en kastrull och låta det svalna av lite. Smält chokladen (det går snabbt och lätt i en mikro ca 1 min) och blanda den med smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Sikta gärna kakaon för att undvika klumpar. Blanda sedan i mjölken och chokladsmöret. Rör till smeten är slät, den ska vara lite tjock. Häll till sist i smeten i en form. Jag valde att använda en rund springform som jag klädde med bakplåtspapper för att undvika att kakan fastnade. Kakan reste sig i ugnen och blev ca 6 cm hög. Man kan även bre ut smeten i en långpanna om man vill ha rutor och kakan skulle säkerligen passa i muffinsform också, men i de båda senare fallen får man minska gräddningstiden och placera plåten i mitten av ugnen.
Jag gräddade kakan på nedersta falsen i ca 30 min, testa med sticka eller tandpetare för att se om den är klar. Den får gärna vara lite kladdig i mitten..



Mockaglasyr
  • 20 g mjölkfritt margarin
  • 30 g choklad (70 % kakao)
  • 1 msk kakao
  • ca 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 msk kaffe
Smält margarin och choklad i en kastrull och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt mer florsocker om det behövs.

Garnera kakan med glasyr när den har svalnat och strö på kokos.

Kakan blev väldigt saftig och chokladig och den gick verkligen hem hos pojkvännen. =) Glasyren smakade precis som på klassiska mockarutor och den kan man givetvis variera i oändlighet. Pojkvännen har önskat en med hallon på till sin födelsedag..